Ajurvéda – život v harmonii

Ajurvéda prožívá v posledních letech renesanci. Vychází z předpokladu, že pokud se budeme stravovat a chovat v souladu se svým nastavením a své tělo udržovat v rovnováze, budeme předcházet nemocem, stárnutí, ale například i tloustnutí.

Abychom věděli, jak je naše tělo poskládáno, je třeba diagnostikovat regulátory, takzvané dóši. Dóši jsou tři – váta, pitta, kapha – a každý je má ve svém těle všechny, jen v různém poměru.

Kaphaje složená z elementů vody a země. Lidé s převahou této dóši jsou stabilní, máloco je vychýlí z rovnováhy a mají velkou zásobu energie. Když nejsou v harmonii, mohou trpět depresemi a nechutí cokoli dělat. Mají tendenci hromadit vodu v těle, což může vést k obezitě, otokům, hromadění hlenu či lymfatickým problémům. Kaphy mívají zvýšenou hladinu cholesterolu, horší krevní oběh a sklon k tvorbě cyst. Důležitá je pro ně aktivita – pohyb, sport a procházky. Dobře jim dělá teplo, sucho, sluníčko a ostřejší, hořká nebo trpká jídla, která “nakopnou” často nedostatečné trávení. Mastná jídla jim nedělají dobře, měly by se také vyhýbat mléčným výrobkům, které je ještě více zahlení.

Pitta – je složená z ohně a v malé míře z vody. Tak jako oheň má i pita v sobě horkost. Pokud je v rovnováze, jde o analytické typy s dobrou pamětí, často rozené vůdce. Jestliže se z rovnováhy vychýlí, jsou to skutečně horké hlavy, které i často rudnou. Jejich kůže je jemná a snadno se spálí. Pitty mají sklon k zánětům, pocení, návalům horka a vyrážkám. V mentální rovině pak k atakům vzteku a zlosti. Často se přepíná, protože je velký perfekcionista. Dělá jí dobře vše, co zklidňuje, a jakékoliv ochlazování: procházky v přírodě, jóga, meditace, plavání, pití vody s čerstvou mátou. Pitty dávají přednost sladké, hořké a trpké chuti. Neměly by konzumovat moc masa a vynechat vše pálivé, slané a kyselé

Váta – je složená z prvků prostoru a vzduchu. Tito lidé jsou na první pohled křehcí, ale přitom neustále v pohybu, poháněni novými nápady. Energie nemají na rozdávání, často si berou víc, než unesou. Jejich hlavními vlastnostmi je suchost a chlad, mívají obtíže s trávením. Špatně spí, což je dáno nervozitou z neznámého. Mají suchou kůži a vlasy, sklon k suchému kašli a lupání v kloubech. Váty potřebují dostatek odpočinku, pravidelný režim a každodenní rituály jim zkvalitní život. Neměly by dělat zbytečnosti, které jim ubírají už tak nedostatečnou energii. Svědčí jim jóga, dlouhé procházky, pobyt v přírodě i relaxační masáže. Váta potřebuje zahřívat, takže jí nedělá dobře konzumace syrových a studených potravin. Výborně ji prohřejí třeba hutné polévky, nejlépe ze všech dóš snáší tučnější jídla.

Mgr. Tereza Lindauerová, konzultace a diagnostika dóš na www.zdravivharmonii.cz