Žena je cyklická

Muž je jako břeh, žena je jako voda – neustále se mění. Během života plynule přechází z jedné etapy do druhé. Někdy je něžná, jindy dračice, v každé ženě je ukryta milenka, matka, královna i čarodějka. Žena je dárkyní života, její poslání je mnohostranné, v každé etapě má jiné důležité úkoly, které je třeba naplnit. Úlohou mužů není se ženami bojovat, ale podporovat je v naplnění jejich poslání a poskytovat jim oporu.

Žena se mění také během každého měsíce v souvislosti se svým menstruačním cyklem. V jejím těle dochází k pravidelným hormonálním proměnám, které na konci měsíce vedou ke spuštění menstruačního krvácení (pokud žena není těhotná, po přechodu, anebo nebere hormonální antikoncepci…ale i v těchto případech je cykličnost do určité míry stále zachovaná).

Ze školy si většina z nás odnesla dojem, že se tyto hormonální změny projevují právě v době menstruace, případně v nepříjemném období premenstruační fáze předtím, kdy je žena přecitlivělá, unavená a často ji i něco bolí…
Je to ale jinak. Tak, jako v kalendářním roce přichází po jaru léto, po něm podzim a nakonec zima, tak má i ženský cyklus 4 fáze, které se dají velmi dobře k těmto ročním obdobím přirovnat. Proč je dobré o nich vědět? Protože tak, jako se nepůjdeme v zimě koupat, protože rybník je zamrzlý, a v létě na něm nebudeme bruslit, stejně tak je dobré respektovat, že žena má v každé fázi určité potřeby. A pokud jsou tyto potřeby naplněny, cítí se v každém období skvěle nejen ona, ale i všichni v jejím okolí.

Fáze dynamická přichází po menstruaci. Je to nejlepší období na rozjíždění nových projektů, žena má spoustu energie, cítí se sebevědomě, je plná elánu a motivace, přemýšlí rychle a racionálně. Potřebou této fáze je akce a pohyb. To je jaro, kdy všechno pučí.

Fáze ovulační, v níž je žena naopak velmi zaměřená na lidi, na péči a na komunikaci. V tomto období je žena nesmírně krásná a sexy. Potřebou této fáze je být mezi lidmi a pečovat. To je léto, kdy si užíváme sex a zavařování marmelád .-)

Fáze premenstruační, většinou málo oblíbená. Žena je však v této fázi neuvěřitelně kreativní, má spoustu skvělých nápadů. Navíc je to čas, kdy chce věci dokončovat a kdy je jí velmi vlastní struktura a systém. Potřebou tohoto období je více samoty a prostoru na tvořivou činnost. To je podzim, kdy sbíráme plody.

Fáze menstruační, poslední, v níž žena vidí do věcí, chápe jejich podstatu a má hluboké vhledy. Základní potřebou je odpočinek, dobití svých vnitřních energetických baterek a načerpání sil na příští měsíc. To je zima, kdy i příroda odpočívá.

Pokud si chcete užívat mnohem více radosti, kreativity, pohody a harmonie ve vztazích anebo se o ženských proměnách dozvědět víc, podívejte se na stránky www.cyklickazena.cz, případně si přečtěte knihy Cyklická žena nebo Návod na ženy, kterou můžete pořídit i mužům.

Dana Sofie Šlancarová